Coke live Peninsula 2009Născut „de ziua lui”, pe 11 noiembrie 1970, în satul Nișcani, raionul Călărași, Republica Moldova.

Fiu al lui Dumitru Stratan si Polixenea Stratan.
În 1977, cântă pentru prima dată la chitară pe o scenă școlară, în 1983 compune primele versuri, iar în 1996 cunoaște prima lui adevărată experiență scenică în calitate de scamator.
Muzica pe care o face nu poate fi catalogată. Este un amestec de stiluri.

Nu știe exact cât la sută este inspirație și cât la sută muzică originală. De fapt, aceasta pare a fi noutatea pe care o aduce pe piață. Se remarcă atât crâmpeie din folk, dar și din motivele tradiționale, pop, hip-hop etc. Melodiile sale sunt când vesele, când melancolice sau triste, de o sinceritate dezarmantă, ajungând de fiecare dată direct la inima ascultătorului.

Pe lângă valoarea sentimentală, versurile sale au și o valoare socială demnă de remarcat, ele curg parcă de la sine și uneori te întrebi cum reușește să respire! Jocurile de cuvinte, muzica interpretată aproape fără refren și bineînțeles versurile sunt “noutatea și atu-ul lui”, cel puțin așa crede el. La unele cântece se emoționează mai tare, trăiește nedisimulat pe scenă fiecare moment despre care cântă.

Uneori emoția îi blochează respirația, dar publicul este alături de el, încurajându-l și nu l-a dezamăgit niciodată.
În România, Pavel Stratan a devenit cunoscut odată cu trupa Planeta Moldova, melodiile sale fiind cântate în programul matinal de la KissFM de către Cârcotași, având instantaneu un impact fantastic asupra publicului, datorită în primul rând vocabularului specific moldovenesc și neobișnuit pentru români, utilizat în piese, dar și faptului că fiecare piesă spunea o poveste plină de umor și de tâlc, o poveste reală din biografia cantautorului, lucru întrutotul inedit în peisajul muzical autohton și, de ce nu, internațional.

Practic, Pavel a pus în versuri povestea vieții sale, ironizând băutura, cântând despre trăsnăile pe care le făcea în copilărie și despre tatăl său, abordând totodată și teme ca iubirea, viața, trecerea timpului.

Cântecele sale au de multe ori și o tentă filosofică, aceasta conferindu-le un plus de savoare.

În 2002, lansează în Republica Moldova primul album Amintiri din copilărie, lansat apoi și pe piața românească și vândut ”ca pâinea caldă”.  Astfel, în prima zi de la lansarea albumului la Bucureşti, s-au vândut 7 000 de discuri. După doi ani de anonimat în Republica Moldova, a reuşit să deţină întâietatea în topul vânzărilor – 50 mii de exemplare.
Piesa de rezistență, “Eu beu”, deși nedifuzată excesiv la început de radiourile românești, a câștigat zeci de mii de fani într-un timp record. Videoclipul melodiei ”Eu beu”, inedit și surprinzător, a fost filmat în stațiunea Jupiter, sub apă, în piscina hotelului California. Regizorul Dragoș Buliga spunea despre lucrul cu Pavel Stratan: “Pavel s-a descurcat foarte bine la filmări, dar era sa răcească pentru că apa a fost extrem de rece”.

A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, facultate actorie.
Numit, pe bună dreptate, revelația sezonului, Pavel Stratan a susținut primul său mare concert în România într-o duminică de noiembrie a anului 2004, la Sala Palatului, acompaniat de formația Platonic Band, iar succesul a fost răsunător.

Pe parcursul specatacolului, Pavel a povestit, cu umor, diferite momente din copilărie, în care un rol principal l-a jucat tatăl său, a cărui prezență este regăsiă în multe din piesele sale. Amintirile au reușit să-l răscoleasca pe Stratan, care nu s-a sfiit să plângă în fața a 4 000 de spectatori.

Dan Popi (Cat Music) l-a remarcat, în special pentru originalitatea și inteligența versurilor, și a urmat astfel în următorii ani o colaborare fructuoasă, concretizată prin:

Amintiri din copilărie – vol. II (2004)
Amintiri din copilărie – vol. III (2005)
Amintiri din copilărie – vol. IV (2011)

În plan personal, Pavel Stratan este un familist convins și un tată iubitor pentru cei doi copii ai săi, Cleopatra și Cezar, care ne-au cucerit cu talentul extrem de precoce și cu drăgălășenia lor. Soția sa, Rodica, îl susține necondiționat în toate proiectele sale.